berlin - resan som höll på att inte bli av.

Ja, vart ska jag börja? Den här resan började inte alls som vi hade räknat med... Torsdag morgon vaknade vi nog alla förväntansfulla inför vår lilla weekend. Vi var färdigincheckade på nätet och hade dessutom bara handbagage så vi tänkte att det skulle bli skönt att bara glida igenom säkerhetskontrollen och boarda, men tji fick vi. Vår skjuts var lite sen, kön till säkerhetskontrollen var lång och största missen av alla var väl att vi var alldeles för optimistiska med tiden, för vi missade boardingen! Vi bönade och bad men inte hjälpte det utan vi fick något snopna gå ner till ankomsthallen och prata med flygbolagets information. Det hela slutade med att vi fick boka nya biljetter och vår från början billiga weekend blev helt plötsligt lite dyrare.
 
För att inte bli helt ruinerade fick vi flyga via Helsingfors där vi satt och hängde utanför Victoria's secret fram till boardingen. Sen åkte vi till slut sista biten och landade i Berlin några timmar senare än beräknat men ändå så vi hade nästan halva dagen kvar att turista på. Vi landade på Tegel och därifrån kan man åka med buss som ingår i deras kollektivtrafiknät. Vi bodde nära Kurfürstendamm och dit tog det bara 16 minuter med bussen. Smidigt!
 
Vi bodde på Novum Hotel Lichtburg Berlin am Kurfürstendamm som är ett trestjärnigt hotell nära Kurfürstendamm. Hotellet tillhör en kedja med olika hotell utspridda i Berlin (och övriga Tyskland?) och det var otroligt prisvärt. För våra tre nätter betalade vi ca 500 kr per person. Rummen var stora och fräscha med städning varje dag, fritt och bra wifi i hela hotellet och frukostbuffé kunde man köpa till varje dag för 12.90 €.
 
Läget var guld med gångavstånd till stora shoppinggatan Kurfürstendamm och ca 2,5 km till parken Tiergarten där även Berlins zoo ligger. Det tog ungefär 5 minuter att gå till närmaste tunnelbanehållplats (Adenauerplatz) och vid samma plats gick bussen till flygplatsen. Enda minuset med detta hotell var att det saknades klimatanläggning. Vi fick sova med öppet fönster för att stå ut och då hade vi änd inte mer än 15 grader under våra dagar där, så på sommaren hade jag nog valt någon annanstans att bo.
 
Smidigaste sättet att ta sig runt i Berlin var absolut att använda sig av kollektivtrafiken. Berlins kollektivtrafik består av fyra olika transportmedel: S-bahn (tåg ovanför mark), U-bahn (tunnelbana), spårvagnar och bussar. Ofta när vi åkte behövde vi byta mellan S och U men det är bra skyltat och lättare än man kan tro. Tågen går ofta och i princip dygnet runt vilket gör det oerhört smidigt när sträckorna blir för långa att gå eller fötterna känns trötta. Det finns kartor över både S- och U-bahn på alla stationer och även inne i tågen. Så det är lättöverskådligt att se hur man ska åka. Spårvagn åkte vi aldrig men de är märkta med ett M och bussarnas hållplatser är märkta med ett H.
 
Vi köpte dagsbiljetter för innerstan (A+B) som kostar 7 € per dag. Ska ni inte åka utanför Berlins stadskärna behöver ni inte köpa något annat. Enkelbiljetter kostar 2.80 €. Alla biljetter går att köpa i automater vid hållplatserna, där betalar du antingen med kort eller med kontanter. När man fått sin biljett får man inte glömma att stämpla in den (annars är den inte giltig), detta görs i små plåtboxar som oftast står bredvid biljettautomaterna.
 
Annars är mitt bästa tips att gå så mycket man bara kan. Berlin är väldigt gåvänligt och man hinner se så himla mycket mer än om man bara åker kollektivt överallt. Det finns även cyklar att hyra för den som hellre cyklar.
 
Vad vi hittade på under vår lilla weekend tar jag i ett senare inlägg, annars får ni sitta och läsa hela kvällen. Är det något ni undrar över är det bara slänga iväg en kommentar så kanske jag kan svaret. Har ni varit i Berlin och vad tyckte ni i så fall?
 
Tyskland | Berlin, Tyskland | |
#1 - - Maria Pettersson:

Berlin var toppen! Jag är väldigt intresserad av Andra Världskriget också så det var ju toppen att åka dit och se allt, även om det är hemskt..

Svar: Ja, det var riktigt intressant!
Amanda Martinsson

Upp