london 2012

Sommaren 2012 var det äntligen dags, jag skulle få flyga för första gången. Destinationen var Heathrows flygplats och London!
 
Att flyga var lite pirrigt fram till att vi lyfte och jag insåg att det inte blev roligare än då. Väl framme i London tog vi oss från Heathrow med tunnelbanan och åkte till Russell Square där vårt hotell låg. Vi bodde på The Royal National Hotel, ett stort och ganska slitet hotell men som låg nära en tunnelbanestation och med gångavstånd till Oxford street.
 
 
Jag och mitt resesällskap spenderade en onsdag till söndag i denna fantastiska stad. Under dessa dagar passade vi på att göra så mycket turistigt som möjligt eftersom det var första gången i London för oss allihop.
 
Självklart spanade vi in Big Ben och dom röda telefonkioskerna. Vi tog en heldag till att egentligen bara försöka gå mellan så många turistattraktioner som möjligt. Vi började med Big Ben och  gick sen över till London Eye som vi tog en åktur i.
 
London Eye tar en stund att åka så man hinner verkligen kolla in utsikten, och man ser verkligen mycket av London där uppe. Skulle jag åka den ännu en gång hade jag nog valt att göra det vid solnedgången.
 
 
Sedan fortsatte vi vandra. Hittade vakter till häst och som den hästtjej jag är var jag tvungen att stanna och klappa. När vi klappat färdigt gick vi en bit till och hamnade på Trafalgar Square. Där kollade vi in fontänen och lejonen innan vi hoppade på tunnelbanan...
 
...och åkte vidare till Hyde Park. Där kollade vi på ekorrar och hängde under träd.
 
Efter Hyde Park fortsatte vi vår promenad mot Buckingham Palace där vi kollade på vakter med fluffiga hattar och ankor som bodde i fontänen utanför. Vi hann även med Harrods den här dagen innan vi och våra fötter skrek efter vila.
 
 
De övriga dagarna ägnade vi åt att shoppa, äta mat och kolla in vad London hade att erbjuda. På en promenad stötte vi på detta supergulliga café jag verkligen vill tipsa om. Peggy Porschen går nästan helt i rosa och säljer söta bakverk och lika söta drycker. Peggy Porschen ligger på och närmsta station är Victoria. Gå dit om ni har vägarna förbi.
 
Sista dagen hade vi tid att döda innan flyget skulle gå. Så vi tog oss till Brittish Museum som låg väldigt nära vårt hotell. Det är gratis inträde till Brittish Museum (precis som till många andra museum i London) och det fanns hur många utställningar som helst. Byggnande i sig är dessutom riktigt häftig att se så kan verkligen rekommendera er ett besök hit.
 
Sen finns det inte så mycket mer att berätta om min första London-resa. Det har blivit ytterligare två resor dit efter denna och till sommaren ska jag dit en fjärde gång så mer inlägg om London kommer. Har även en plan på att göra någon form av guide. Vad tror ni om det? Har ni varit i London och har några bra tips får ni jättegärna dela med er.
London | London, Storbritannien | | 5 kommentarer |

hemsedal - två skidsemestrar

Året är 2000 och jag är 10 år. Min familj har vi hyrt en stuga i Sälen och jag och min syster ska få lära oss att åka skidor. Men efter första försöket i backen skrek jag att JAG VILL INTE MER! Lilla mesiga Amanda tyckte helt enkelt att det var för läskigt eftersom jag varken kunde svänga eller bromsa. Efter en massa tjurande slutade det helt enkelt med att jag åkte längsskidor och pulka resten av veckan och svor att jag aldrig skulle åka slalom igen...
 
Men så blev jag "gammal" och några av mina vänner började prata om att åka på skidresa och jag tänkte att "ja, varför inte?". Så vi började kolla runt lite och det slutade med att vi valde Hemsedal, en liten skidort i Norge. Vi bokade resan med Softresor.se vilket jag verkligen kan rekommendera. Då ingick boende med slutstäd, resa och skipass. Vi åkte med buss från Göteborg vilket tog runt 10 h med ett matstopp efter norska gränsen. Även skidresa nummer två bokade vi med Softresor eftersom det varit så smidigt.
 
Första gången bodde vi i ett lägenhetsområde som heter Bakken. Vår lägenhet bestog av ett rum med dubbelsäng, en toalett med dusch och ett stort vardagsrum/kök med bäddsoffa och matplats. Vi var supernöjda med vårt boende då det i princip låg så nära skidområdet det gick att komma och allt var rent och fräscht. Det var även nära till Alpin Lodge där man kunde hyra skidor, handla m.m.
 
Nästa resa bodde vi i en stuga i området Røgjin då vi var många fler som åkte. Den stugan bestog av tre sovrum, ett stort rum med kök och vardagsrum kombinerat och en toalett med dusch och bastu. Detta området ligger dock lite längre bort från backarna annars fanns det inget att klaga på. Jag har  tyvärr inga vettiga bilder på varken lägenheten eller stugan men kolla Softresors hemsida.
 
Och så till själva skidåkningen då. Jag var den enda i mitt resesällskap som inte kunde åka skidor så de andra lovade mig att leka skidskola och det gjorde vi. Efter några åk i barnbacken där jag fick lära mig att svänga och bromsa var det dags att ta sig an en riktig backe. Mina kompisar lovade att vi skulle ta den lättaste vilket jag blint litade på. Så vi åkte upp, upp, upp och hamnade vid toppen på en låååång backe som jag tyckte såg oroväckande brant ut men jag tog mig ner och fick då reda på att backen hade varit röd/blå och inte grön (grön är alltså dom lättaste backarna, sen kommer blå, sen röd och sist svart).
 
Jag har ju inget annat att jämföra med men jag anser att det finns riktigt bra möjligheter till åkning i Hemsedal. Det finns många olika backar av olika svårighetsgrader, även off pist och kvällsåkning erbjuds. Bergsmiljön är helt fantastisk och backarna hålls efter så det alltid går att åka. Mina mer skidvana vänner har även dom varit nöjda.
 
Förrutom att åka skidor så ägnade vi våra resor åt att spela spel, åka påse och att festa. Det är många unga som åker dit för att åka skidor på dagen och festa på kvällen vilket gör att man kan träffa på nya roliga människor där uppe. Har även sett nu i efterhand att den anordnar snowraceråk på kvällen som låter sjukt kul. Absolut något jag skulle vilja testa om jag åker dit igen. Det finns även andra aktiviteter som går att kolla in på deras hemsida.
 
Skulle ni vara sugna att åka till Hemsedal med Skistar har jag några tips att dela med mig av:
  • Köp med mat från Sverige. Planera i förväg vad ni vill äta och köp med så mycket det går hemifrån. Det är DYRT i Norge och den lilla mataffären på skidområdet är nog snäppet dyrare.
  • Det samma gäller om ni vill förtära något alkoholaktigt, köp med från Sverige!
  • Äger man inga skidor är det lätt att hyra där, personalen hjälper till att prova ut bra pjäxor, stavar och skidor och är man inte nöjd går det att byta.
  • Hjälm finns att låna gratis men skidglasögon får man se till att antingen ta med sig dit eller köpa där (jag föreslår att ni fixar det innan).
  • Köp med toapapper! Det finns en rulle när man kommer dit men ja, en rulle tar slut ganska fort. Glömmer ni det får ni antingen köpa svindyrt toapapper på mataffären eller göra som vi, smuggla med en rulle här och där från andra stugor där man blir inbjuden till fest (vi hade nog toapapper i hela stugan när vi skulle hem...).
Hemsedal är en skidort jag verkligen kan rekommendera, det är prisvärt och nära samtidigt som de erbjuder riktigt bra skidåkning. Är det något ni undrar är det bara fråga.
 
 
Norge | Hemsedal, Norge, Skidsemester, Skistar | | En kommentar |

vart jag har varit och vart jag ska

 
Tänkte vi kunde köra en snabbkoll på vart i världen jag faktiskt har hunnit vara och vart jag ska nu i år. Dom flesta destinationerna kommer så småningom få ett eget inlägg men för att få en överblick blir det en liten lista.
 
När jag var liten
Danmark: Köpenhamn, Fredrikshamn, Helsingör och Billund
Finland: Helsingfors
 
2011
Norge: Hemsedal
 
2012
Norge: Hemsedal
Storbritannien: London
Danmark: Fredrikshamn
 
2013
Egypten: Hurghada
Ungern: Budapest
Kanarieöarna: Teneriffa - Puerto de la Cruz
 
2014
Grekland: Rhodos
Storbritannien: London
Tyskland: Kiel
 
2015
Storbritannien: London
Kap Verde: Sal
 
2016
Danmark: Fredrikhamn
Japan: Tokyo
 
2017
Tyskland: Berlin (kommande resa)
Storbritannien: London (kommande resa)
USA: New York (kommande resa)
 
 
Det har blivit en hel del resande dom senaste åren, och mer ska det bli. Är det något av de här länderna ni är mer sugna på att läsa om än något annat? Annars börjar jag nog bara beta av dom uppifrån och ner.
 
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp